Analize Medicale – Ghid Pentru Pacienti
Analizele medicale periodice, dar și cele recomandate în mod specific de medicul de famile sau cel specialist pot oferi informații valoroase despre starea de sănătate și ne pot revela aspecte ale acesteia la care putem lucra și pe care le putem trata, sigur, atît timp cît știm de existența lor.
În acest articol găsiți informatii utile despre diferite tipuri de analize medicale, împreuna cu detalii importante și recomandări de la specialiști.
Analize glanda tiroidă
Investigațiile pentru monitorizarea sănătății glandei tiroide nu sunt printre cele mai ieftine și, din păcate, majoritatea nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Unele dintre acestea detectează afecțiuni precum hipotiroidism și hipertiroidism, iar altele pot diagnostica inclusiv cancerul tiroidian.
Apariția problemelor tiroidiene este influențată de mai mulți factori: lipsa de iod în zona țării noastre, nivelul crescut de stres, alimentația haotică și care nu aduce nutrienții necesari, neglijarea primelor semne de boală și absența unui control medical periodic.
Este recomandat să testăm hormonii tiroidieni atunci când:
- Apar simptome sugestive pentru disfuncțiile tiroidiene: oboseală constantă, schimbări bruște de comportament, un apetit alimentar neobișnuit, probleme de memorie și concentrare, piele foarte uscată și unghii casante, depresie, anxietate.
- Este necesară confirmarea diagnosticului clinic al bolii tiroidiene.
- Investigăm cauzele infertilității
- Monitorizăm tratamentul prescris de endocrinolog pentru reglarea funcției tiroidiene.
- Este prezentă o sarcină: hormonii tiroidieni ai mamei au rol în dezvoltarea creierului fătului.
Ce teste de laborator evaluează funcționarea glandei tiroide?
Testarea hormonilor tiroidieni implică realizarea unor teste de sânge prin intermediul cărora se evaluează cât de bine funcționează glanda tiroidă. Hipertiroidismul sau hipotirodismul sunt cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide care va pot afecta sănătatea și care pot fi ușor remediate prin teste specifice.
TSH (hormonul de stimulare tiroidiană)
Determinarea TSH reprezintă testul iniţial în diagnosticul afecţiunilor tiroidiene. Valorile crescute indică o scădere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidism), iar valorile scăzute, cel mai adesea, indică o hiperfuncţie tiroidiană (hipertiroidism).
Hormonii tiroidieni T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina)
Hormonii tiroidieni T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina) circulă în sânge legați de proteine transportoare (TBG) și sub formă liberă. Analiza formei libere a hormonilor (fT3 și fT4) este mai precisă decât măsurarea valorilor totale.
FT3 măsoară fracția liberă a T3 și este cel mai bun marker pentru a determina hormonii tiroidieni disponibili pentru receptorii tiroidieni. FT4 reprezinta fracția liberă a tiroxinei, corelându-se cel mai bine cu funcția tiroidiană. Hormonii tiroidieni (FT4, FT3) au modificări, de obicei, în sens opus TSH-ului, fiind scăzuţi în hipotiroidism şi crescuţi în hipertiroidism.
Anticorpii anti-tiroidieni
Anticorpii anti-tiroidieni: ATPO (anticorpii anti-tireoperoxidază) si anti-Tg (anticorpi anti-tiroglobulina) – Acești anticorpi “atacă” practic tiroida. Valorile crescute ale anticorpilor ATPO si anti-tiroglobulină sunt sugestive pentru diagnosticul de tiroidită autoimună (Hashimoto).
Teste alergologice – recomandarea specialiștilor
Diagnosticarea alergiilor are loc în urma efectuării unor teste alergice specifice. Înainte de recomandarea acestora, medicul alergolog va pune pacientului întrebari cu privire la simptome, când apar, cât de des și ce pare să le provoace. De asemenea, el va întreba persoana cu simptome dacă exista un istoric familial de alergii, aspect important.
Testele alergologice cutanate
Testele cutanate pot fi făcute prin înțepare sau intradermic.
Testul prin înțepare are loc prin înțeparea pielii de pe partea anterioară a brațului cu mai mulți alergeni, într-o cantitate foarte mică. Zona înțepată se va înroși dacă ești alergic.
Testul intradermic poate fi folosit dacă cel prin înțepare nu este concludent. În cadrul acestuia, alergenul este injectat sub primele straturi ale pielii.
Testele alergologice serologice (de sânge)
Testele de sânge sunt folosite mai ales în cazul pacientilor aflați într-o situație deosebită, cum ar fi:
- îți administrează un medicament care poate influența rezultatele testelor;
- au o problemă dermatologică gravă sau un nivel de sensibilitate a pielii foarte ridicat;
- dacă în trecut au manifestat o reacție la un alergen în urma căreia și-au dat seama că au o sensibilitate aparte la acea substanță și că trebuie să evite contactul cu aceasta;
Diagnosticarea se poate face și printr-un test epicutanat, prin care, pe pielea pacientului este lipit un plasture în care se află alergenul. De obicei, acest test este folosit pentru a detecta substanțele care provoacă apariția dermatitei de contact.
Analize recomandate în sarcină
Sarcina este o situație particulară care necesită analize specifice de sânge în fiecare trimestru.
Controalele de rutină în timpul sarcinii includ un număr complet de analize de sânge efectuate cel puțin o dată la trei luni pentru a măsura parametri obișnuiți, precum și pentru a depista infecțiile care pot afecta fătul, cum ar fi toxoplasmoza, sifilisul, hepatita B și SIDA.
Analize diabet: diagnostic și monitorizare
Diabetul este o boală cronică care se instalează atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau atunci când corpul nu poate utiliza în mod eficient insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas care permite celulelor să primească din fluxul sanguin glucoza și să o folosească drept sursă de energie. Lipsa insulinei la nivelul celulelor conduce la creșterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie).
Pentru depistarea precoce a bolii, stabilirea cu exactitate a diagnosticului de diabet zaharat și monitorizarea controlului glicemic, medicii recomandă efectuarea periodică a analizelor de sânge.
Conform ghidurilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) dozarea glicemiei serice (glucozei) trebuie să fie prima opțiune a medicului în diagnosticul și monitorizarea diabetului zaharat. Valorile care reprezintă semnalul de alarmă sunt >=110 mg/dL sau valoarea glicemiei >=140 mg/dL la 2 ore după administrarea a 75g glucoză (în cadrul testului de toleranță la glucoză). Aceste valori trebuie confirmate prin repetarea testării în zile diferite.
Medicii folosesc frecvent testarea glucozei plasmatice/serice (glicemia bazala) sau testul HBA1C pentru diagnosticarea diabetului. In unele cazuri, medicii mai pot folosi valoarea glucozei plasmatic/serice random (Glucoza plasmatica/serica determinata dintr-o proba de sange recoltata intr-un moment oarecare al zilei, indiferent de intervalul de la ultima masa).
Analizele medicale efectuate la timp pot detecta probleme grave și pot preveni situațiile ireversibile care îți pot afecta negativ sănătatea. Vezi lista analizelor medicale care pot fi efectuate in clinica Medo Brasov si programeaza-te!